Logo Soroptimist International Antwerpen


Internationale Vergaderingen


Verslag Internat. Vergaderingen

Pagina - Projecten van SI Antwerpen 2011 - 2015

Projecten vanaf 2011 van SI Antwerpen


1. Persephone vzw

De organisatie ‘Persephone vzw' (Vereniging voor vrouwen met een handicap) bestaat 20 jaar en onze club wil hen een financiële ondersteuning geven.

Ter gelegenheid van hun 20 jaar bestaan, dat gevierd wordt op zaterdag 24 oktober 2015, geeft Persephone een verjaardagskalender uit. Meer informatie over plaats en timing volgt nog.

Het bestuur van onze club heeft dit besproken en er werd beslist om 700 Euro te storten ter ondersteuning van hun verjaardagskalender. Ons logo zal ook op de verjaardagskalender worden opgenomen.

Meer informatie kan je vinden op hun website : http://www.persephonevzw.org


2. Aardbeving in Nepal

De gevolgen van de aardbeving zijn bijzonder dramatisch voor de lokale bevolking.

SI club Antwerpen wil een financiële bijdrage leveren en heeft 1200 Euro gestort op de rekening voor vzw Shangrila Home.

Shangrila Home is een tehuis voor straatkinderen in Kathmandu, Nepal. (zetel in Borgerhout)

Alles is te volgen op www.shangrilahome.org ook het nieuws na de 2de aardbeving.

3. Ondersteuning Malaz Madany – studies pharmacie 1500 Euro

SI Antwerpen - SI Alsancak - 25 jaar friendshiplink
EGETEM-Izmir - 20 jaar


IZMIR - Zaterdag 3 oktober 2015   –   Donderdag 8 oktober 2015

top


Huis 16 - El Moustaqbal vzw

“Huis 16” : “Tutoring & Mentoring in een maatschappij met een groeiende diversiteit.”

topSpecial Olympics

Antwerpen 2014

topMAAK KINDEREN ZOO GELUKKIG

17 mei 2014


Het is de bedoeling 2 projecten samen te voegen:

° Het Krokus Aperitief Concert ten bate van 'Jongeren en diversiteit op maat' - een project van de Filharmonie dat voor de 2de maal gesteund wordt door Soroptimist Club Antwerpen en
° Maak een kind ZOO gelukkig dat voor de 4de maal georganiseerd wordt om kansarme kinderen een volledige Zoo-dag aan te bieden met bezoek, lunch en souveniertje (een speciale foto van het kind door de fotograaf van de Zoo).

Gezien er dus zowel muziek aan te pas komt (dit jaar vooral slag instrumenten) en veel dieren hebben we als thema gekozen voor ‘The Lion King’
We weerhouden 2 scholen:

DE BIJENKORF
Biekorfstraat 21
2060 Antwerpen
DE LETTER
Letterkundestraat 39
2610 Wilrijk

Op 15 januari 2014 zijn Linda De Man en Christel Verswyvelen naar de twee scholen “De Letter” en “De Bijenkorf” geweest om verder praktisch af te spreken.
BIBLIONEF VLAANDEREN : Contactpersoon: Christiane Smet

De geselecteerde klassen en scholen krijgen als opdracht:
° Ieder kind maakt een tekening in het thema Lion King (dus iets met dieren) en de juf /meester kiest er de mooiste tekeningen uit (dat is natuurlijk de mooiste naar ieders vermogen en leeftijd). We bespreken hoeveel tekeningen van elke school/klas mogen deelnemen.
° De mooiste tekeningen worden op het Op Maat concert op 23/2/14 tentoongesteld
° We laten alle mensen die naar het concert komen kiezen welke ze de mooiste vinden en de kinderen van die klas(sen) mogen dan naar de Zoo met alles erop en eraan.
° Er wordt dan wel de nodige begeleiding vanwege de scholen voorzien.

topOP MAAT klassen 2014

zijn projecten die deFilharmonie op maat van jongeren en diverse socio-culturele groepen ontwikkelt
brengt mensen in armoede en andere mensen samen en draagt zo bij tot de armoedebestrijding vanuit de eigen ervaring van de mensen.

De Vlaamse Overheid heeft Centrum Kauwenberg erkend als "vereniging waar armen het woord nemen".

Centrum Kauwenberg kiest er uitdrukkelijk voor om te werken met gezinnen (volwassenen én kinderen) in generatie-armoede. We kiezen voor de laagst mogelijke drempel met de uitdrukkelijke bedoelingen de armsten te bereiken. Groepsvorming en groepswerk is permanent nodig om tot zelfwaardegevoel en identiteit te komen. Het is een proces dat niet denkbaar is zonder een algemene basiswerking. Het samenkomen in groep moet door de hele samenleving (beleid, hulpverlening, diensten,…) gehoord worden. Dit kan door het gestructureerd werken in dialoog met beleid en samenleving rond specifieke thema’s en projecten. Een geëngageerde kennis van de leefwereld van mensen in armoede kan een veranderingsproces op gang brengen in de maatschappij.

De opbrengst van de Quiz 2013 op Zaterdag 12 oktober 2013 is bestemd voor het Centrum Kauwenberg.

topMOEDERS VOOR MOEDERS is een niet gesubsidieerde organisatie die directe materiële hulp biedt aan moeders met jonge kinderen in financiële nood; niet alleen goederen en diensten voor baby’s en jongeren maar ook voeding en verzorgingsproducten voor de familie.
Jaarlijks doen ruim 1000 gezinnen beroep op Moeders voor Moeders. Zij komen bij deze organisatie terecht na verwijzing door erkende diensten.

Deze zomer organiseren de drie Antwerpse Clubs voor de vierde maal op 1 juli 2013 een golftornooi op het terrein van Rinkven. De opbrengst gaat dit jaar naar Moeders voor Moeders.

Dit evenement was wederom een succes dank zij de grote opkomst van golfliefhebbers maar ook dank zij de steun van sponsors en de hulp van velen kunnen we 10.000 € schenken aan Moeders voor Moeders VZW voor de restauratiewerken aan hun locatie.

top
MAAK KINDEREN ZOO GELUKKIG
3 april 2013
Zenith selecteert kinderen tot 12 jaar; 100 mensen met voorkeur voor 1-ouder gezinnen

Zelfde concept als vorig jaar: foto's, lunch, 4uurtje

MAAK EEN KIND ZOO – GELUKKIG
Voor de derde keer op rij gingen we naar de ZOO. Het was berekoud, echt pinguïn temperaturen!
Zenith selecteerde een dertig tal families met kinderen overwegend tot 12 jaar.
Een volledig verzorgde dag met inkom en groenteburgers met frietjes en drankje ipv hamburgers wat vorige jaren al eens voor ‘halal ‘problemen zorgde.
Onze genodigden arriveerden vanaf 10u30, genoten van de vele beestjes, de reuze paaseierenversiering van de Zoo en de jammer genoeg nog té prille bloemetjes.
Een foto genomen met de plaatselijk pluche leeuw werd een blijvend souvenirtje van een leuke dag.
Als het volgend jaar terug zó koud is huren we ons allemaal ook zo een beestenpak!
Vanaf 15 u namen de vele deelnemers moe, een beetje blauw maar voldaan, afscheid met een welgemeende dank u.
En wij repten ons naar een warm Royal Café om na te praten en te bekomen.
Weeral voor herhaling vatbaar.
Linda Jo, Rita D.G., Molly, Chris C. ,Nicole D., Bea, Liliane , Lina , Hilde U., Hilde C., Miriam, Nicole H.

top

OP MAAT klassen 2013

zijn projecten die de Filharmonie op maat van jongeren en diverse socio-culturele groepen ontwikkelt

U hebt waarschijnlijk al gehoord van ‘El sistema’ en de Venezolaanse dirigent Gustavo Dudamel? Of misschien zeggen de projecten ‘Leerorkest’ (Amsterdam) of ‘Ieder kind een instrument’ (Rotterdam) u wel iets? Dankzij deze projecten krijgen kinderen uit sociaal achtergestelde en multiculturele buurten de kans om in groep een muziekinstrument te leren bespelen. Bovendien kunnen ze al snel laten horen wat ze hebben geleerd in een echt orkest.
In navolging van deze succesvolle projecten lanceerde de Filharmonie nu het ‘opMaatorkest’!
en Soroptimist International Antwerpen sponsorde mee via een Krokus Aperitiefconcert in Ekeren op 24 februari 2013. Opbrengst: 2500 €.

Zie ook het artikel op de webpagina van 'het Nieuwsblad'.
Klik op de foto hieronder.

topInterview in 'De Nieuwe Antwerpenaar'
van 1 Februari 2013

'Eén donor kan acht mensenlevens redden'

De wet op het donorschap bestaat in België al twintig jaar. Toch zijn er te weinig donoren. Rita De Groot en Christiane Hozay roepen iedereen op zich actief als donor te registreren.


Lees hier het volledige artikel.


top


ZENITH – inpakactie 2012

Net zoals vorige jaren steunen wij ZENITH door te helpen met de inpakactie bij de FNAC.
We starten op vrijdag 14 december en eindigen op maandag 31 december 2013.

topLimmerik

De opbrengst van de Herfstquiz 2012 gaat naar Limmerik - een respijthuis voor zwaar gehandicapte kinderen en jongeren dat behoort tot v.z.w. Revalidatiecentrum Pulderbos. Hun ouders hebben de zware taak op zich genomen om de kinderen niet in een instelling te laten opnemen en ze thuis te verzorgen. Een beperkt aantal dagen per jaar kunnen deze kinderen verblijven in het opvangtehuis zodanig dat de ouders op rust kunnen komen.

Tijdens de statutaire vergadering van 7 juni 2012 kwam een medewerker van Limmerik vertellen waar ze mee bezig zijn en hoe ze te werk gaan.De opbrengst werd gestort aan Limmerik, De gegeven som ten bedrage van 3000€ zal gebruikt worden voor de installatie van een lift om kinderen te vervoeren binnen in de woning.

top


BEDNET

Opbrengst van het Golftornooi 2 juli 2012

Bednet vzw werd opgericht in 2004 en heeft als doel te zorgen dat langdurig en chronische zieke kinderen tussen 6 en 18 jaar contact houden met hun eigen klas via internet. Ze volgen ‘live’ thuis of in het ziekenhuis de lessen. Zo blijft hun leerachterstand beperkt en behouden ze sociaal contact met hun klasgenoten en hun leerkrachten. Computers en webcamera’s zijn hiervoor noodzakelijk

topMAAK KINDEREN ZOO GELUKKIG
4 april 2012
Zenith selecteert kinderen tot 12 jaar; 100 mensen met voorkeur voor 1-ouder gezinnen

Zelfde concept als vorig jaar: foto's, lunch, 4uurtje


topSIB Orgaandonatie 2012

SI Belgium organiseert in de week van 11 tot 18 februari 2012 een sensibilisatiecampagne omtrent Orgaandonatie.
Doel: gepersonaliseerde uitleg geven aan voorbijgangers/bezoekers.

“Ik geef je mijn hart - 10 jaar orgaandonatie”.

Je officieel registreren als kandidaat donor in je gemeente- of stadhuis, waar je gedomicilieerd bent, is een daad van solidariteit over de dood heen. En wie weet, misschien moet je ooit zelf beroep doen op een orgaandonor...

De wet over orgaandonatie bestaat sinds 1986 en gaat ervan uit dat elke overledene een mogelijke orgaandonor is, tenzij hij/zij bij leven verzet aantekende.
Maar je kan ook actief je wil uitdrukken en je laten registreren als “kandidaat donor”. In dat geval worden nabestaanden op pijnlijke momenten niet meer geconfronteerd met de concrete vraag naar donorschap. Nabestaanden weten immers vaak niet wat de wil van de overledene was.
Iedereen kan ooit eens een orgaan nodig hebben: een nier voor je kind, een hart voor je vader, longen voor een muco-patiënt, huidweefsel voor een zwaar verbrande, . . .

Als donor kan u tot 8 mensenlevens redden !

Klik op de rode bic, voor het registratieformulier

De 3 Antwerpse clubs doen mee met de nationale SIB-campagne!
In de Stadsfeestzaal en in het Shopping Center Groenplaats zullen resp. op zaterdag 11 februari 2012 en op woensdag 15 februari standen van Soroptimist International opgesteld staan waar onze leden aan de voorbijgangers informatie geven over orgaandonatie en de manier om zich te laten registreren als orgaandonor.

Tijdens de Valentijnsperiode is het gebruikelijk een attentie te geven aan diegenen die we liefhebben. Misschien is “het geven van hoop op een nieuw leven door orgaandonatie “ wel het mooiste geschenk.

Voor meer foto's van de acties in Antwerpen, klik op de foto's


topFnac - inpakactie voor Zenith – december 2011

De FNAC-actie, georganiseerd door Zenith vzw waar onze club jaarlijks aan deelneemt, kende dit jaar een groot succes. Ondanks de onheilspellende crisisberichten steeg de opbrengst met 14% t.o.v. vorig jaar en bereikte zodoende een record sinds de aanvang van de actie in 2004. De opbrengst wordt aangewend om hulpbehoevenden een kerstpakket te schenken, met vooral praktische zaken die voor ons vaak vanzelfsprekend zijn.

topHet Gewenst Kind
het is een erkende dienst voor binnenlandse adoptie.

Het Gewenst Kind wordt niet gesubsidieerd en werkt met de gelden van de adoptieouders en van fiscaal aftrekbare giften. Op de statutaire vergadering van 1 december 2011 kwam de algemeen coördinator, Mevr Iris Vandeborre spreken.

De WIJNACTIE – ten voordele van “Het Gewenst Kind” bracht in totaal 452,12 Euro op. Dit bedrag werd aangevuld met 297,88 Euro uit de sociale kas. Rita J heeft het totale bedrag van 750 Euro gestort op de bankrekening van Het Gewenst Kind.

top


“say NO to trafficking”

Dank aan alle clubs, hun individuele leden en hun vrienden die via aankoop van steunkaarten en/of sponsoring voor het

CONCERT Axelle Red in het Theater De Roma in Borgerhout op 25 november 2011

steun geven aan de 4 instellingen betrokken bij de strijd tegen mensenhandel en geweld op vrouwen en kinderen.
De vier instellingen, Payoke, PAG-ASA, Sürya en Samilia waren aanwezig. Axelle Red heeft het “vrouwenthema” in de belangstelling gezet.

De uitreiking van de verzamelde gelden in de SIB-bestuursjaren 2010-2012, voor de vier instellingen zal tijdens een officiële plechtigheid gebeuren, op 21 september 2012. een symbolische dag, vermits de UN deze dag heeft uitgeroepen tot de internationale dag van vrede en geweldloosheid.

top


VZW Elaba
wij helpen mee aan de opbouw van nieuwe scholen in Togo.

De opbrengst van de 2de herfstquiz op 26 november 2011 gaat volledig naar dit project.
Mvr. Els Parrein kwam dit project toelichten op onze statutaire vergadering van 07 april 2011.
De Herfstquiz 2011 heeft in totaal 1638,43 Euro opgebracht. Dit bedrag werd aangevuld uit de sociale kas. 2500 Euro wordt gestort op de bankrekening van ELABA.

Op ongeveer 15 km van Lome, de hoofdstad van Togo, ligt Zanguera.
Het is 2006 en de enige officiële school in dit dorp is er een die uit twee barakken bestaat met een strodak. Elk afdak is verdeeld in 2 klassen. In totaal zijn er dus 4 klassen, wat normaal is voor een gemiddelde Togolese dorpsschool. In elke klas zitten zo'n 65 à 70 kinderen. Meubilair is er nauwelijks. Het beperkt zich tot betonnen balken om op te zitten en ongeschaafde planken als schrijftafel. Er is geen sanitair. Kinderen moeten in de omgeving hun plekje zoeken. In het verleden gebeurden er al verschillende ongevallen met slangen. Tijdens het regenseizoen is het voor de kinderen zoeken naar een droge plek onder het lekkende bladerdak.

VZW Elaba besluit een nieuwe school te bouwen: 4 klassen, een sanitair blok , en een bureautje voor de directeur. Gebruikte materialen zijn betonsteen en een golfplaten dak.

top

Stichting MIMI 2011

Antwerpen-Antwerpen Anthos-Antwerpen de Zes Rozen steunen de STICHTING MIMI met een 'Golf van Solidariteit’ op de prachtige Rinkven Golf & Countryclub te Schilde op

maandag 5 juli 2010 en maandag 4 juli 2011

een helpende hand bij de verbetering van de levenskwaliteit van vrouwen met borstkanker

Door de gezamenlijke inzet van het golfteam en de sympathieke steun van aanwezigen en sponsors hebben de drie Antwerpse Soroptimistclubs een bedrag van 10 000 EUR kunnen schenken aan de Stichting Mimi.
De Stichting Mimi helpt kankerpatiënten hun waardigheid te behouden om zo beter de ziekte te kunnen doorstaan.
Drie diensten worden gratis aangeboden aan patiënten tijdens hun behandeling: begeleiding door een psychologe, aangepaste schoonheidsbehandelingen en kapseladvies.
In 2011 hebben bijna 15.000 patiënten gebruik gemaakt van de diensten van Stichting Mimi. Zachtheid tegen wanhoop. Welzijn tegen pijn. Een andere manier om de ziekte aan te pakken met één en hetzelfde doel: verzorgen en genezen.

topZoo Antwerpen

MAAK EEN KIND ZOO GELUKKIG
13 april 2011

SI Antwerpen nodigt een 25-tal kansarme gezinnen uit met kinderen tot 12 jaar
met voorrang voor alleenstaande ouders
max. 100 personen
Deze doelgroep werd geselecteerd via VZW Zenith.

De leeftijden en nationaliteiten van de kinderen en gezinnen dienen vermeld teneinde de opvang te vergemakkelijken

topVZW Soroptimist International Club Antwerpen, Louislei 58, 2930 Brasschaat
ondernemingsnummer 0640.806.348
About Soroptimist | Site Map | Protection of intellectual rights / Responsibility / Privacy Policy |