Logo Soroptimist International Antwerpen


Internationale Vergaderingen


Verslag Internat. Vergaderingen

Pagina - Projecten van SI Antwerpen 2000 - 2010

Projecten in 2000 - 2010 van SI Antwerpen


Stichting MIMI

Antwerpen-Antwerpen Anthos-Antwerpen de Zes Rozen steunen de STICHTING MIMI met een 'Golf van Solidariteit’ op de prachtige Rinkven Golf & Countryclub te Schilde op

maandag 5 juli 2010 en maandag 4 juli 2011

een helpende hand bij de verbetering van de levenskwaliteit van vrouwen met borstkanker
De Stichting Mimi helpt kankerpatiënten hun waardigheid te behouden om zo beter de ziekte te kunnen doorstaan.

PFR - 2010 - MIMI FOUNDATION 2010

www.mimi-foundation.org

top


Het Huis van Emmanuel te Lubumbashi
(Magone Filles)

Magone filles is een mini netwerkje binnen het grote netwerk van Oeuvres Maman Marguerite. Het zijn drie familiale huizen die elk twee moeders hebben:
- eentje die tijdens de dag aanwezig is en die kookt en het huis onderhoudt als de meisjes naar de school zijn.
- de verantwoordelijke moeder is een buitenhuis werkende vrouw. Dat ligt in onze opties, zo zien de meisjes dat een vrouw ook buiten huis kan gaan werken en niet noodzakelijk een moeder aan de haard moet zijn.

De meisjes gaan in de omringende scholen les volgen. Daar begint dus de sociale integratie reeds van de meisjes die verstoten werden door hun familie.
Door deze opvang kunnen we deze meisjes uit de prostitutie houden en een andere toekomst aanbieden.De meest meisjes zitten nog in het lager onderwijs ook al komt dit niet altijd overeen met hun leeftijd. Maar we hebben afspraken met de scholen opdat ze onze meisjes toch zouden toelaten.
Nadien volgens de kapaciteiten en in samenspraak de meisjes kijken we welke studies ze aankunnen eens de lagere school beëindigd. Voor sommigen is dat een sociaal centrum waar ze snit en naad volgen maar voor anderen kan dat een opleiding zijn met en staatsdiploma; zo is er nu eentje begonnen in handel waar ze ook zal leren werken op een PC, een ander is begonnen als verpleegster. Zij die dus de mogelijkheden hebben krijgen de kansen.
Zo is er een van de meisjes die het huis reeds verlaten had maar dat 9 jaar bij ons geweest is en haar staatsdiploma gehaald heeft aan genomen als lerares praktijk.
De meisjes helpen natuurlijk in de huishoudelijke taken al gaande weg leren ze koken, wassen strijken enz.
Met de ateliers die we graag zouden bouwen, willen we de meisjes ook extra dingen aanleren zodat ze later als ze een eigen familie stichten meer kunnen dan wat ze op de schoolbanken geleerd hebben. Ze weten dat we aan het zoeken zijn om die ateliers te bouwen en dus kijken ze er naar uit. Het heeft een positieve invloed op de meisjes, we zien het in het andere huis waar we de ervaring hebben opgedaan. De meisjes nemen meer verantwoordelijkheid in de taken van het huis en ze weten tevens dat zij ervan kunnen genieten. bv in dat huis gaat de opbrengst o a naar de verplaatsingskosten om naar de school te gaan. Zo ervaren ze dat een bijkomende activiteit wel degelijk voordelen heeft in het budget van het huis.

Uit de brief van Pater Eric aan voorzitter Rita
Brief van Maman Christine, verantwoordelijke voor het huis

Magone Filles / maison Emmanuelle
Route Kasungami/ commune Annexe
Quartier Don Bosco/ ville de Lubumbashi

1. Présentation :
La maison Emmanuelle est l’une des trois maisons familles appelées Magone Filles fait partie des OEuvres Maman Marguerite (OMM), une oeuvre Salésienne. C’est une maison d’accueil, d’encadrement et d’hébergement des enfants en rupture familiale, des filles en général et en particulier des petits garçons. La capacité d’accueil est de plus ou moins 15 enfants de l’âge de 4 à 15 ans.
Pour l’année 2009-2010, la maison a accueilli treize enfants, filles et petits garcons.

2. But :
Le but principal de l’encadrement des enfants à risque (filles) est la réinsertion familiale et sociale qui nécessite les différentes étapes afin d’obtenir de résultat durable.
La première étape consiste à accueillir et d’accorder une place pour bénéficier de l’affection, la nourriture, les soins de santé, l’habillement, la scolarisation…
Signalons que le processus de réinsertion familiale et sociale prenne du temps dans la majorité de cas, la raison pour laquelle, en plus de la scolarisation, nous souhaitons offrir aux jeunes la possibilité d’une formation ponctuelle (non formelle) par module de l’apprentissage en coupe et couture et de l’élevage des volailles, une façon de permettre la jeune fille de participer et d’être utile à la société où elle est appelée à vivre.

Projet proprement dit : Atelier de couture et Poulailler (Elevage des volailles)
a. Renseignements généraux :
    * Raison sociale : l’autosuffisance alimentaire
    * Forme juridique : l’assistance des enfants en rupture familiale
    * Localisation : sur route Kasungami, quartier Don Bosco, commune Annexe,
        ville de Lubumbashi
b. Objectifs : Le projet vise à
    - promouvoir des intérêts socio-économiques
    - mener des actions capables de rendre des enfants en rupture familiale
        des personnes utiles à la société
    - parvenir à l’autosuffisance alimentaire
    - rendre maison plus confortable

c. Nos remerciements :
Par le biais du Bureau Salésien des Projet (BSP) ; la maison Emmanuelle vient de recevoir une réponse favorable à ce projet, nous vous disons un grand merci.
Nous sommes touchés par ce geste, et nous vous assurons que les enfants en profiteront pour leur croissance humaine, intellectuelle, psychique….

Nous sommes reconnaissants.
Merci
Maman Christine

PFR - 2010 - HOUSE OF EMMANUEL - Lubumbashi

top
Magone_Vrouwen met jerrycans

Een waterput voor het MAGONE (BAKANJA) Centrum te Lubumbashi
FINANCIERING Waterprojecten
Poster Waterproject voor SI/E Congress

top


Fiets

Fietsen voor Plan Aid

PFR - 2010 - PLAN AID - Brussel

PPP - Fietsen voor Plan Aid

top

Hulp voor het weeshuis Newlands Orphanage te Moshi in Tanzania

Newlands Orphanage is een weeshuis gelegen in Newlands, een dorp in de buurt van Moshi, in Tanzania. In het weeshuis verblijven ongeveer 60 wezen tussen 4 en 16 jaar.

Veel ouders zijn overleden aan HIV/AIDS; in families waar ook de grootouders of ooms en tantes al gestorven zijn, is dit weeshuis de enige optie voor de achtergebleven kinderen.
Het weeshuis krijgt steun van de lokale kerk, maar dit volstaat nauwelijks om in de dagelijkse levensbehoeften van de kinderen te voorzien.
Europese vrijwilligers ter plaatse (waaronder Stefanie, de dochter van de past-voorzitter van SI Antwerpen) voeren actie oa in Ierland en nu ook in België, om zoveel mogelijk geld in te zamelen om het weeshuis op te knappen. Met de giften zijn oa een slaapzaal voor de jongens, een eetzaal en toiletten en douches gebouwd en stoelen, tafels, bedden en kasten voor de meisjes aangekocht.

Project Water voor Newlands Orphanage
Dringend is echter de installatie van stromend water voor WC's en douches en de bevestiging van dakgoten rond de daken zodat de binnenplaats niet meer in een modderpoel verandert na elke regenbui.

FINANCIERING Waterprojecten:
De solidariteitsactie van SI Antwerpen, einde mei 2008, bracht 1500 € op ten bate van het weeshuis Newlands Orphanage.

top


Jos Van Immerseel Claire Chevallier

HUISCONCERT op 22 november 2007
ten voordele van het Ruckers Genootschap dat zich inzet voor de restauratie/conservatie van historische muziekinstrumenten


Claire Chevallier en Jos van Immerseel verzorgen samen een recital op een pianoforte, fac simile van een origineel instrument van Conrad Graf uit Wenen, 1826 met een romantisch programma uit het begin van de 19de eeuw, periode o.m. van Schubert, Beethoven, Schumann.

Dit recital wordt georganiseerd door het Ruckers Genootschap ten bate van de restauratie van de originele pianoforte van Conrad Graf, Wenen, 1826.

Toegang: 20 Euro voor leden van het Ruckers Genootschap; 25 Euro voor niet leden.
Informatie: Jeannine Douillez-Lambrechts

Zie ook Het Ruckers Genootschap

topLogo Chico Latino

CHICO LATINO
Wat is Chico Latino en wat doen we?
Chico Latino is een educatief project voor indiaanse kinderen in Peru die uitgesloten zijn van goed onderwijs. In deze harde maatschappij zullen alleen diegenen met een goede opleiding, voldoende zelfvertrouwen en zelfredzaamheid uit de armoede kunnen ontsnappen.

PFR - 2007 - CHICO LATINO PERU

Om dit te verwezenlijken werkt Chico Latino samen met leerkrachten en ouders om de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren:

Met onze programma's bereiken we een 100-tal onderwijzers en opvoeders en meer dan 2500 kinderen en jongeren.

Al het geld dat we in België verzamelen wordt voor 100% besteed aan de indiaanse kinderen en hun begeleiders. Chico Latino heeft heel wat Belgische vrijwilligers die zich volledig gratis inzetten. Meer weten over Chico Latino? Surf naar www.chicolatino.org

top


Facsimili Bedart

HUISCONCERT op 14 september 2006 - 20u
ten voordele van het Ruckers Genootschap dat zich inzet voor de restauratie/conservatie van historische muziekinstrumenten


ten huize van één van onze leden
inlichtingen bij de penningmeester

met


Kris Verhelst,
docente klavecimbel en basso continuo aan het Lemmensinstituut
en
Peter Van Heyghen,
docent blokfluit, ensemblemuziek en historische uitvoeringspraktijk van Renaissance en Barokmuziek aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag

Toegang: 35 €
Organisatie: Jeannine Douillez-Lambrechts In het kader van het SIB project "bescherming en behoud van ons patrimonium" steunt SI Antwerpen het Ruckers Genootschap.

PFR - 2006 - RUCKERS - RESTORATION OF HISTORIC MUSIC INSTRUMENTS

Zie ook Het Ruckers Genootschap

top


De Roma - scene

Flamenco benefiet-concert op 20 mei 2006 voor De Roma
Het verhaal van De Roma - VROEGER EN NU
helaas niet meer online
SIB PATRIMONIUM PRIJS
voor de drie Antwerpse clubs voor project De Roma

Inhuldiging Koepelvensters

PFR - 2006 - RENOVATION OF THE THEATRE DE ROMA

top

Logo Antwerpen Hogeschool Henry Van de Velde

Vijfjaarlijkse Prijs SI Antwerpen - 2006
Architectuur
Laureate: Charlotte Stes

met medewerking van het Instituut Henry Van de Velde

topKom op tegen kanker bos - 2005

SI Antwerpen plant 250 bomen
Actie van Kom op tegen Kanker

PFR 2005 PLANT A TREE

top


Projecten 75ste verjaardag - 2003-2005
zie PFRs hier onder vermeld
100 jaar Vrouwenraad
| 75 years SI Antwerpen - Congress Position of Women
| History 75 Years of SI Antwerpen
| Peace Dolls | House of Women-Istalif
| YWCA | Zenith | Kontiki 2005
| Childsoldiers in Uganda | Diesterweg's Hulpkas
| Raster - Autism | Aromatherapy | Child Nourishment
| Plant a Tree | Prijs SI Antwerpen | Philippe en Yossif IVANOV

top


Vredespopjes-Peacedolls

Bezoek de fotogalerij met de vredespopjes
Visit the picture gallery with the peacedolls


PFR - 2003-2005 PEACE DOLLS

top
Vijfjaarlijkse Prijs SI Antwerpen - 2000
Muziek
Laureate: Mieke De Lauré

met medewerking van het Conservatorium van Antwerpen

Prijs uitgereikt ter ere van MARGUERITE VERBRUGGE

topVZW Soroptimist International Club Antwerpen, Louislei 58, 2930 Brasschaat
ondernemingsnummer 0640.806.348
About Soroptimist | Site Map | Protection of intellectual rights / Responsibility / Privacy Policy |